Vakantietraditie: binge-lezen

binge-lezenTradities zijn er om in ere gehouden te worden. Of het nu om de kalkoen – of afgeleiden – op de feestdis gaat of om de tranen van tante bij het voorlezen van de nieuwjaarsbrief door onze schattige peuter/kleuter/leerjaarganger, de meesten onder ons houden graag vast aan gewoontes en rituelen. Te onzen huize is het vaste prik om in de kerstvakantie de volledige Lord of the Rings-trilogie te herbekijken, de Extended Edition nog wel, met extra’s en deleted scenes. Een andere traditie tijdens deze winterse – nu ja – periode is om een beetje bij te lezen.

Tot mijn scha en schande moet ik bekennen dat ik zelden zo weinig gelezen heb als sinds ik mijn eigen uitgeverij heb opgericht. Ja, ik probeer bij te blijven bij wat op de markt verschijnt, en ik lees recensies en korte inhouden, maar mij echt in een zetel of mijn bed nestelen met een hete kop koffie, een koekje en een (goed) boek, het is er veel te weinig bij. Gelukkig lees ik snel, zonder aan begrip of inlevingsvermogen in te boeten, dus als ik vakantie heb, leg ik altijd een stapel boeken en een resem e-books klaar.

Mijn lijstje voor deze vakantie:
 • Allemaal willen we de hemel (Els Beerten): oké, ik heb het boek gekocht omdat ik een oud-leerling van haar ben. Maar meer nog omdat de thematiek me zo geweldig aanspreekt. Ik zoek al zo lang naar een boek dat het thema collaboratie en oostfront op een onbevooroordeelde manier ter sprake brengt.
 • 30 dagen (Annelies Verbeke): puur gekocht omdat ik al lang ‘iets’ van haar wil lezen, en ik de cover zo mooi vind. En het boek zoveel mooie recensies kreeg.
 • De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson): zo’n leuke cover, die kon ik niet laten liggen. En een Scandinavisch boek dat humor belooft, kan dat tegenvallen? Ik weet het je te zeggen.
 • Oorlog en terpentijn (Stefan Hertmans): vorige (2014!) zomer in begonnen, en ik geraak er niet door. Al tweemaal opnieuw vastgepakt, maar het blijft om een of andere reden niet ‘plakken’. Deze vakantie de ultieme poging.
 • Thorgal, Kah-Aniel (Rosinski/Van Hamme): omdat ik fan ben, en àlles van Thorgal en zijn werelden in huis heb. Jeugdsentiment en liefde voor schone tekenstijlen in één.
 • No two persons ever read the same book (quotes over boeken, samengesteld door Bart Van Aken): dit is mijn kerstcadeautje van mijn allerliefste. Een koesterboekje, net zoals het Kussenboek van Japin dat voor mij is. Prachtig vormgegeven, dat ook!
 • The Innovators (Walter Isaacson): nog een cadeauboek. Van de hand van de auteur van de bio van Steve Jobs, een van de meest inspirerende boeken die ik ooit las. Bovendien kon hij me de hele opgang van het internet, computers, chips en andere brol laten verteren en zelfs interessant vinden. Ik ben dus heel benieuwd.

book-deathly-hallows-harry-potter-jk-rowling-quote-Favim.com-106415En dan is er voor mij nog dé klassieker der klassiekers tijdens vakanties, namelijk de volledige reeks van Harry Potter. Nee, tuurlijk lees ik ze niet allemaal, ik ‘proef’ ze eerder, met beetjes tegelijk. Ik ken ze inmiddels bijna uit het hoofd, en weet welke fragmenten ik graag opnieuw lees. De versies die ik heb vallen trouwens bijna allemaal uit elkaar, ik overweeg sterk om de reeks opnieuw te kopen, als een geheel, gewoon om in de kast te zetten en naar te kijken (I know, hoe geschift kan je zijn).

En jij? Wat ga jij lezen deze vakantie?

4 thoughts on “Vakantietraditie: binge-lezen

 1. Annelies,
  Dertig dagen ligt bij mij ook klaar…
  Ik ben bezig in “De verliefden” van Javier Marias… Sterk.. Aanraders van mijn kant: een “oude” klassieker die ik dit jaar heb gelezen “De Buddenbrooks” van Thomas Mann, “Terug naar het bloed” – Tom Wolfe – “Een bescheiden held” – Mario Vargas Llosa – en ik wil absoluut “Zuiverheid” lezen van Jonathan Franzen want “De Correcties” en “Vrijheid” waren voor mij ook toppers… Beetje tegengevallen is “Bittere bloemen” van Brouwers..

  1. Javier Marias, dat is er inderdaad ook eentje dat ik nog eens wil lezen. Staat bij de ‘te lezen’ lijst, dank voor de herinnering!

 2. Mooi lijstje, Annelies. Els Beerten en de 100-jarige man zijn adembenemend. Harry Potter natuurlijk ook. Zelf zit ik weer in een leesdip. Sinds ik mijn goodreads challenge gehaald heb, is de druk eraf. Ik heb nog niet gelezen deze vakantie. Ik weet niet goed met welk boek ik moet beginnen.

  1. Merci Sofie. :-)
   Intussen heb ik ‘Allemaal willen we de hemel’ uit. Wat mooi… Ik kon het niet wegleggen, en tegelijk wou ik dat ik er langer over had gedaan. Ga ik zeker nog eens hernemen.
   Sja, een leesdip… Ik weet er alles van. Heb er meer dan een half jaar lang eentje gehad. Nu gaat het echter héél goed. Heb er weer helemaal zin in. Wat mij altijd ‘hielp’, was HP. Zelfs als ik geen lees-zin had, kon ik me toch even in zijn wereld inleven. Die boeken zijn voor mij als een warm en vertrouwd dekentje.
   En wat die ‘challenge’ betreft, ik ben op dit eigenste moment aan het zoeken naar een leuke. Ik maak binnenkort een blogje over wat ik gevonden heb, en waar ik uiteindelijk voor kies voor 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *