Hoera, een nieuw boek!

A book is proof that humans are capable of working magicIk wen er nooit aan, aan die eerste keer. Een boek vastpakken, de structuur van het papier voelen, eraan ruiken, door bladeren, de binding controleren,… Mijn hart gaat er na tien jaar nog altijd sneller van slaan. En zo hoort het ook, want boeken maken is pure magie. Je vertrekt vanuit een vaag concept, een ruw idee, en zoveel maanden later heb je een boek in handen dat intussen al een heel eigen leven heeft geleid.

Zo ook met Salute!, een boek dat ik maakte voor wijnimporteur Licata Vini uit Diepenbeek. Een boek dat je alles vertelt over Italiaanse druiven, wijnen en producenten. En dat daarnaast ook het verhaal schetst van Calogero en Laurent Licata, vader en zoon binnen het familiebedrijf. Twee rode draden, die op een organische manier verweven dienden te worden.

En hier komt de magie om de hoek: enkel door het talent en de inzet van alle mensen die hebben meegewerkt aan Salute! – auteur, fotograaf, vormgevers, vertaalster, eindredactrice, corrector en de mensen bij Licata Vini zelf – kreeg dit project de kans om het prachtige boek worden dat ik vrijdag voor het eerst in handen kreeg (en waarvoor ik zelfs speciaal naar het ‘verre’ Limburg ben gereden ;-)).

Om af te sluiten, de ‘prequel’ op bovenstaande quote van Carl Sagan: “What an astonishing thing a book is. It’s a flat object made from a tree with flexible parts on which are imprinted lots of funny dark squiggles. But one glance at it and you’re inside the mind of another person.” Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *