Lees eens een boek met je kind

Samen met mijn oudste dochter deed ik iets heel leuks het voorbije jaar. Eva leerde dit jaar lezen op school, en via de bibliotheek schreef ik haar in om jurylid te worden bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Een aanrader voor iedereen die van kinderen en lezen houdt.

Het idee: je kind wordt volgens leeftijd ingedeeld in een bepaalde groep en krijgt een lijstje met acht boeken, die over een periode van een dik half jaar moeten gelezen en beoordeeld worden. Bij elk boek hoort een ‘invulformulier’ om een verslag te maken. Die formulieren zijn op maat van het kind, maar ze worden wel gestimuleerd om na te denken. Op het einde van de rit krijgt je kind een heus diploma en op verschillende plaatsen (zo ook in onze bib) worden doorheen het jaar activiteiten rond de boeken op de lijst georganiseerd.

LeesrapportDe voordelen op een rijtje:

 • Je kind leert op een onbevooroordeelde maar kritische manier naar iets kijken
 • Je kind leert argumenteren (op zijn/haar niveau)
 • Je kind leert samenvatten en begrijpend lezen (nooit gedacht dat ik die term ooit vrijwillig in de mond zou nemen)
 • Je kind leert ook ‘onbekende’ boeken kennen waar het niet zelf voor koos
 • Je kind krijgt op een laagdrempelige en goedkope manier toegang tot boeken en lezen
 • Je kind maakt deel uit van een andere gemeenschap dan de vriendjes van op school
 • Je kind komt in de bibliotheek (en jij ook! Twee vliegen in één klap!)
 • Je blijft zelf in contact met de kinder- en jeugdliteratuur van dit moment (en man, wat worden er mooie boeken geschreven/getekend!)

Waarvoor deelnemen minder goed is: de portemonnee van de mama. Want de boeken die ik mooi vond, heb ik uiteraard later ook gekocht. Maar ook dat is voorzien, want bij diverse boekhandels krijg je korting op vertoon van je lidkaart.

Voor iedereen denkt dat mijn dochter gezien mijn beroep ‘toch al (voor)lezend wordt grootgebracht’: niets is minder waar. Door tijdsgebrek en met de andere kinderen heb ik waarschijnlijk minder dan gemiddeld voorgelezen. Tot dit jaar was Eva’s interesse in boeken dan ook niet erg groot. Zelf kunnen lezen en de deelname aan deze leesclub brachten daar verandering in. We gaan nu regelmatig met zijn allen op uitstap naar de bib. En de boeken lezen, het formulier invullen en er samen over praten, dat was echte kwaliteitstijd met mijn dochter.

Ik ben de sterkste_KJVEva’s verslagjes heb ik allemaal gekopieerd, en samen met een kopie van de cover en achterflap van elk boek en een foto van haarzelf met het boek gebundeld. Je bent boeken-nerd voor iets, toch? ;-)

Voor de geïnteresseerden: hier vind je de link naar alle winnaars van dit jaar, onderverdeeld per (leeftijds)groep. Eva’s favoriet was Ik ben de sterkste van Jan De Kinder. Op 23 mei wordt de lijst met de boeken voor het volgende leesjaar bekendgemaakt. Ik ben alvast nieuwsgierig.

 

 

12 thoughts on “Lees eens een boek met je kind

 1. Keep me posted als die lijst voor volgend jaar eraan komt !
  Ik heb zo’n donkerblauw vermoeden dat wij gaan meedoen ;)

  1. Moet je zeker doen. Heerlijk kind-moment. En uiteraard verrassen ze je de hele tijd met hun inzichten. :-)

   1. Kaveripiirissä on tunnustettu yllättävän usein, että Pikku Prinssiä on käytetty testaamaan parisuhde-ehdokasta. (Itekin…) Jos ei kokelas tajua Prinssistä mitään, ei "ehkä" ole ihan suhteiluvaivan väärti. "One ne voit bien qu'avec le coeur." Tai avec le Prince, hehe.

   2. I have to agree with Anon at 11:50 p.m. that the most likely scenario is Obama being the illegitimate son of Malcolm X. I would NOT be surprised if the powers that be had a little powwow in the days after Obama's election to let everyone know that Obama really is a natural born citizen who has weaved one tangled web to hide an embarrassing past. His birth may still have taken place overseas though. We'll find out one way or another once we bust up the shield of secrecy.

   3. still do so; just a little swamped with things right now! Sorry about the delay!@E. H.:Sorry to hear that – there’s not a lot I can do about it, though, I’m afraid – best I can do is suggest that you follow the instructions under “If you’re not using Feed Proxy or FreeMyFeed yet, or you’ve deleted your Feed Proxy-powered feeds from Google Reader:” instead.I no longer have the time to maintain this kind of service while LiveJournal continue to make things difficult. I’ll be stopping new Feed Proxy signups soon and “encouraging” Dreamwidth users to consider switching to FreeMyFeed in the near future, too.

 2. Ik heb zelf ook in de KJJ (oude naam) gezeten. Soms had ik het gevoel dat ik niet goed wist wat ik over een boek moest zeggen, maar het is sowieso interessant! En intussen zit ik in een ‘volwassen’ boekenclub. :-)

  1. Goh, dat zou ik ook zo graag doen… een leesclub! Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo ‘weinig’ gelezen heb als sinds ik een eigen uitgeverij heb. Ook geen reclame, natuurlijk ;-) ;-)

 3. Heerlijk! Geloof het of niet maar ik heb 3 weken geleden in de bib gevraagd vanaf welke leeftijd ik martha kan inschrijven voor de kjv. 4 jaar blijkbaar. Ik kijk er al naar uit, want daar zitten toch vaak steengoede boeken tussen. Ik vind het spijtig dat ik dat niet kende als kind.

  1. Het is echt een aanrader. We hebben zoveel gelachen, ook samen gehuild bij trieste passages, en het is super om te merken dat je kind begint te ‘redeneren’. Wanneer het over boeken gaat toch :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *