Nooit te oud om te leren!

‘Blijven leren’, dat is wat ik me voornam toen ik startte als ondernemer. Want laat ons eerlijk zijn, buiten je vak weet je als startende ondernemer toch op veel vlakken van toeten noch blazen ? Btw-aangifte, sociale bijdragen, socialemediastrategie, aansprakelijkheidsverzekering, ik had het allemaal ooit al wel eens horen waaien, maar om nu te weten wat er exact van aan is? Daar heb ik me toch echt in moeten inwerken. Mét de hulp van professionals.

Opleidingen vind ik dus superbelangrijk. Het is natuurlijk wel zaak om de juiste opleiding te vinden, op jouw maat, waar je je genoeg op je gemak voelt om vragen te stellen, en waar je altijd wat, maar liefst héél veel van opsteekt. Tegenwoordig wordt er naar je hoofd gesmeten met opleidingen, workshops, seminars, etcetera. Wat pik je er dan uit? Mijn advies: ga af op je gevoel, en – nog belangrijker – gebruik je netwerk.

Zeker van haar Zaak

Logo Zeker van haar ZaakIk ben al enige tijd lid van Zeker van haar Zaak, hét netwerk van vrouwelijke ondernemers. Heel open, heel laagdrempelig, en vooral heel menselijk opgevat. Een tiendelige crash course via e-mail om je zonder veel franjes te laten kennismaken met alle aspecten van het opstarten van een eigen zaak, maar ook zaag- en hoerathreads op de Facebookpagina, om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met mede-onderneemsters.

Via de nieuwsbrief kreeg ik de workshop ‘Help, mijn hoofd zit vol’ binnen. Over administratieve vereenvoudiging en bedrijfsprocedures, en tips & tricks om je administratieve workload onder controle te houden. Ideaal voor een jonge onderneemster als ik, die ook nog mama is van drie kinderen-onder-zes. De post-its en kattenbelletjes zijn hier niet meer bij te houden, en al heb ik een olifantengeheugen als het aankomt op telefoonnummers, verjaardagspartijtjes en kostprijzen van mijn boeken, trop is ook voor mij te veel. Ik wil mentale rust, zodat ik mijn energie kan richten op die zaken die ik niet kan automatiseren (stress voor een deadline, of een onaangekondigde koortsaanval op maandagmorgen).

Administratie, administratie…

Clinic Help, mijn hoofd zit volIk schreef me in, en ik werd niet teleurgesteld, integendeel. De workshop vond plaats in het pand van de ‘Stedelijke Beroepsschool voor Meisjes’ in Leuven, waar Céline Vroman, lesgeefster en zaakvoerster van Virtual Assistance en Yelski, haar kantoor heeft. En wat deed ze dat goed! De groep was klein (we waren met vijf, uit heel verschillende domeinen), maar de noden waren vrij gelijklopend. Céline loodste ons door de verschillende opties om ons leven administratief te vereenvoudigen, met altijd ruimte voor onze eigen inbreng, ervaring,… De luisterbereidheid bij ons allemaal was groot, en ook bij haar. Een zeer fijne gastvrouw! Ik ging alvast met veel bagage naar huis, en implementeerde een deel ervan al meteen deze avond.

Dus, wat heb ik vandaag geleerd:

  • Dat ik nu echt ga verhuizen naar de cloud
  • Dat ik nu een beter begrip heb van wat ‘de cloud’ is (jaja, ik geef het toe, ik was een échte leek…)
  • Dat ik nog zo slecht niet bezig ben met mijn mappensysteem
  • Wat Pocket, Fikket, LastPass, Teamleader en Toggl zijn, en hoe ze mijn leven makkelijker zullen maken
  • Wat Dropbox allemaal kan. En Google! (afwassen nog net niet, maar daar wordt nog voor gezorgd)
  • Dat ik Outlook buitensmijt (da-ag, laatste restant van Microsoft!)

De grootste les was echter dat huizenhoge cliché’s toch altijd een grond van waarheid bevatten. En dat we dus inderdaad nooit te oud zijn om te leren. Volgende maand zit ik opnieuw in de klas!

2 thoughts on “Nooit te oud om te leren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *