Reading Challenge 2016

Ik ben een maagd wat reading challenges betreft. De leeslijstenhype, ik had er nooit eerder bij stilgestaan. Ik heb de voorbije twee jaar ook zelf gewoon té weinig gelezen. Niet enkel uit beroepsmatig oogpunt vind ik dat jammer, ik heb het lezen ook echt gemist. Dat merkte ik pas echt de voorbije weken, nu ik opnieuw meer lees. Boeken geven ons zoveel: troost, plezier, ontspanning, ze leren iets,… De lijst is eindeloos. Mijn voornemen voor 2016 is dan ook: opnieuw (meer) lezen. En hoe kan je jezelf beter zo’n doel opleggen dan door er een challenge aan te verbinden? Omdat 2015 nu al zo passé is (;-)), ging ik op zoek naar mijn reading challenge voor 2016.

Voor beginners (ja, daar reken ik ook mezelf toe!)

Voor diegenen die al een tijdje niet meer gelezen hebben, zijn deze twee een goede start.

Reading Challenge 2016 van LibrarianishDe 12 uitdagingen van One Little Library moeten voor iedereen – zelfs voor mij, met een opstartende uitgeverij en een driekoppige kroost – een haalbare kaart zijn. Ik vind hun selectie niet altijd even spannend, maar een mens moet ergens beginnen.

Van ietwat kwakkelende kwaliteit is de volgende reading challenge, van Librarianish (op de blog even naar beneden scrollen). ‘A book with a red cover’, wat lager ‘a book with a black cover’; originaliteit, iemand?). Toch zitten er genoeg leuke elementen tussen om hem toch op te nemen in mijn lijstje, zoals ‘a book that was in a tv show’ of ‘a book about a road trip’. De lijst bevat 23 challenges, maar met wat knip- en plakwerk maak je er daar makkelijk 15 van. Easy-peasy dus.

 De goedkoopste (en origineelste!)

Read the books you Buy 2016Deze kwam ik tegen op de site van Bookdate, en vond ik zo leuk – én herkenbaar! – dat ik ze niet links kon laten liggen. De challenge bestaat er namelijk uit om alle boeken die je het voorbije jaar gekocht en nog niet gelezen hebt, uit te lezen. Het lijkt wat simpel voor een reading challenge, maar de bedenker heeft er haar werk van gemaakt, de uitdaging heeft wel degelijk een structuur. Je leest er alles over op haar blog.

Voor gevorderden

Vier leuke en originele leesuitdagingen. Meer commentaar is daar niet bij nodig, ze variëren in aantal boeken, maar de ‘opdrachten’ zijn evenwichtig, soms erg origineel, en leuk. Ik vond ze op de blogs van Popsugar, Book Riot, Books & Cookies en Bringing up Burns (in een mooier gelayoute versie ook op de site van Thirty Handmade Days, even naar beneden scrollen). Kijk en haal er jouw favoriet voor dit jaar uit.

Reading_Challenge_2016_Books-Cookies26-Books-Reading-Challenge-2016 Bookriot_Readharder_Challenge_2016Popsugar_Reading_Challenge_2016

Voor de (godsdienst)freaks

Een hele speciale, en toch zet ik hem er hier bij. Het is namelijk een bijzonder gedetailleerde reading challenge, waar duidelijk over nagedacht is. Ze bestaat uit een light-, medium-, committed- en obsessed-versie. Ook kan je extra credits verdienen! Nadeel is dat ze wel héél erg godsdienstig geïnspireerd is. (En ook seksistisch: ‘a book by a female author’ staat al bij de committed-sectie.) Maar als je dat naast je kan neerleggen, zitten er wel originele ideeën tussen: a book targeted at the other gender bijvoorbeeld, of a book with an ugly cover. Misschien een idee om een ‘persoonlijke’ challenge te maken op basis van dit model?

Et pour les entrepreneurs, la même chose?

Business_Reading_ChallengeHet grote aantal kwalitatieve businessboeken in het achterhoofd houdend, dacht ik dat er ook wel zoiets zou bestaan als een ‘business reading challenge’. Niets is echter minder waar. Online vond ik enkel de blog BoostCompanies, waar je een overzicht vindt van 15 must-reads voor elke succesvolle ondernemer. Interessant, maar geen echte challenge, dus.

Daarom besloot ik om wat dit segment van boeken betreft, wél een eigen ‘uitdagende lijst’ op te maken. Ik stopte er allerlei dingen in waar ik als ondernemer zelf naar op zoek ben in een boek, dus ik hoop dat andere ondernemers er ook iets aan hebben. Je kan de pdf van mijn Business Reading Challenge gratis downloaden, gebruik ze zelf – laat me zeker ook weten of er nog zaken ontbreken! – of geef ze door aan andere ondernemers die ze leuk zouden vinden.

En jullie? Stellen jullie een leeslijst op? Waar haal je daarvoor je inspiratie?

 

2 thoughts on “Reading Challenge 2016

  1. Wow, Elke, dat is een behoorlijke uitdaging! Hou me zeker op de hoogte hoe je vordert, en wat je graag las of niet (en waarom)!

  2. Ik heb mezelf voorgenomen 1 boek per week over de business te lezen en per 2 weken eentje over persoonlijke ontwikkeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *