Straffe Madammen

Ik hou van netwerken. Ik leer graag nieuwe mensen kennen, privé zowel als zakelijk, en al gaat dat gepaard met de nodige ups en downs – oh ja, ook ik heb al eens tien minuten mijn drankje en hapje van zéér nabij bestudeerd omdat ik geen gesprekspartner had – het is iets waar ik me wel kan in uitleven. Aangezien ik het de voorbije jaren te weinig gedaan had wegens prospectie/ productie/procreatie, besloot ik dat het hoog tijd was voor een ‘uitje’ (dan kom ik ook nog eens buiten op hakken).

Alleen: wat kiezen? Het moest toch wel een beetje in de smaak vallen qua thema, en ik moet me er ook voldoende op mijn gemak voelen om soms wildvreemde mensen aan te spreken. Toevallig viel enkele weken geleden een uitnodiging van ‘Straffe Madammen‘ in mijn digitale brievenbus. Ik heb al veel over dat netwerk gehoord, maar was altijd of te laat om in te schrijven, of niet beschikbaar op momenten dat ze iets organiseerden.

vier Straffe Madammen op een rijMaar nu dus wel. Bovendien was een van de spreeksters van de avond Rika Ponnet, relatietherapeute en zaakvoerster van Duet Relatiebemiddeling. Ik ben al jaren fan van haar, dus deze mogelijkheid om haar live aan het werk te zien, wilde ik niet laten schieten. De andere spreeksters waren Tiany Kiriloff van Belmodo en Julie Van den Kerchove, Raw Food Chef. Ook naar hun verhaal was ik best nieuwsgierig. Het feit dat de avond in de gebouwen van Sanoma Magazines plaatsvond, dicht bij huis, was de doorslaggevende factor om me samen met een vriendin in te schrijven.

De verwelkoming – bij Bar Marie, altijd een aanrader – was erg hartelijk. De hapjes overheerlijk, de badges leuk, en we werden allemaal persoonlijk verwelkomd door Elke Jeurissen, founding lady van Straffe Madammen. Ook leidde ze het gesprek in, en ze deed dat op overtuigende manier – ‘Kom uit uw kot, Madammen!’ De cijfers die ze aanhaalde, spraken namelijk boekdelen. Slechts één voorbeeld, want we willen niet zagen: 11% vrouwen in raden van bestuur, terwijl internationaal reeds meermaals is bewezen dat gemengde raden van bestuur betere resultaten opleveren (en met ‘gemengd’ wordt bedoeld: niet exclusief mannelijk).

Het gesprek zelf dan. Daar bleef ik serieus op mijn honger zitten. Oké, je kan met drie sprekers op één uur tijd geen volledig uitgediept gesprek hebben. Maar zowel Tiany als Julie konden geen enkel moment meer voor de geest halen waarop ze eens met hun gezicht tegen de muur waren geknald. Elke probeerde nog, maar geen avans, wegens ‘uit elk moeilijk moment leer je, dus eigenlijk is dat geen slecht moment.’ Euh…? Na zo’n uitspraak ga ik als startende ondernemer toch aan mezelf twijfelen. Ik loop immers bijna elke dag tegen een of ander probleem aan. Duidelijk niet normaal. Of toch? De redding kwam van Rika Ponnet, die heerlijk zei waar het op stond: ‘Je wil eigenlijk horen over onze dagelijkse shit? Tuurlijk is die er.’ Een algehele zucht van verlichting ging door de zaal. Nochtans hadden beide andere spreeksters ook een zeer interessant parcours achter de rug, en zijn het allebei onderneemsters waar ik absoluut naar opkijk. Net daarom vond ik het jammer dat er niet meer uit het gesprek kwam. Het bleef voor mij net iets te veel aan de oppervlakte.

#StraffeMNa de lezing konden we dan echt gaan netwerken. Met opnieuw – ik moet ze écht nog eens vermelden – overheerlijke hapjes en een aangename atmosfeer. Alleen miste ik iets. Ik miste ‘echtheid’. Alles leek met iedereen keigoed te gaan. De zaken gaan geweldig, combinatie werk-gezin loopt op rolletjes, alles leuk-leuk-leuk. Dus had ik het gevoel dat bij mij ook alles pico bello in orde moest zijn. Anders ben je geen Straffe Madam, toch? Misschien heeft het ook te maken met de aard van het netwerk. Bij Straffe Madammen heb je namelijk naast ondernemers ook vrouwen in topfuncties van allerhande bedrijven of organisaties. Hun besognes zijn niet noodzakelijk de mijne en vice versa.

Het was voor mij in elk geval een heel andere ervaring dan bij Zeker van haar Zaak, een (online) community voor vrouwelijke ondernemers waar ik nu al zo’n zestal maanden lid van ben. Daar gaat het veel meer over de alledaagse realiteit van het ondernemerschap. De successen én de missers. Een lach en een traan. Gek toch, dat twee netwerken gericht op (min of meer) hetzelfde publiek, zo’n ander gevoel kunnen opwekken.

Of ik Straffe Madammen daarom helemaal aan de kant schuif? Nee, want ik baseer een oordeel nooit op één gelegenheid of ontmoeting. En ze hebben ook altijd heel interessante sprekers. Maar de echte ‘klik’, die heb ik toch nog niet gevoeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *