Buiten de hokjes denken

Ik heb een heel fijn beroep. Ik leer namelijk elke dag bij, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo heb ik in vijftien jaar boeken uitgeven al geleerd over koken, architectuur, wijn, kindermishandeling en justitie, ondernemerschap en de media. Een heel breed pakket, zeg maar. En al liggen de onderwerpen van sommige boeken die ik uitgeef op het eerste gezicht ver van mijn persoonlijke leefwereld af, ik vind het enorm boeiend om mij daar ten volle in te ‘smijten’, om te luisteren naar wat een auteur te vertellen heeft. Om zijn of haar wereld ook een beetje de mijne te maken.Naar een nieuwe mindset_LR

Alle boeken waar ik aan heb (mee)gewerkt, hebben mij dus op een of andere manier wel geraakt. Maar soms zit er eentje tussen dat nog net een stapje verder gaat. Een boek dat mijn visie op iets verandert of verruimt. ‘Naar een nieuwe mindset’ is zo’n boek. Toen ik de auteur, Lut Wyers, vorig jaar op een evenement ontmoette, raakten we aan de praat. Ze vertelde mij over het boek dat ze al zo lang van plan was om te schrijven. Het zou over mindset gaan. ‘Mindset? Wat is dat in godsnaam’, dacht ik toen nog.

Tijdens het traject van concept tot boek hebben Lut en ik heel veel gepraat. Ze wist me vanaf dag één te boeien met haar idee. Ze was geïntrigeerd geraakt door ‘groeimindset’, al meer dan dertig jaar geleden beschreven door Carol Dweck, professor aan Stanford University. Door eigen onderzoek en door het interviewen van heel wat ondernemers ontwikkelde Lut de voorbije jaren haar eigen ideeën over hoe wij in onze regio zo’n groeimindset kunnen inzetten om in de toekomst niet alleen anders en beter te gaan ondernemen, maar ook léven. We moeten leren om als het ware ‘door een andere bril’ naar de wereld rondom ons te kijken. Die andere kijk stelt ons in staat om anders te denken en uiteindelijk ook anders te handelen.

Als je het zo ziet staan, lijkt het simpel. En eigenlijk is het dat ook. Het enige probleem is dat we zo geprogrammeerd en zelfs geïndoctrineerd zijn, dat ‘anders’ denken of zijn al snel als compleet geschift overkomt. En toch, het is dat niet. Kinderen zijn er – door hun onbevangenheid – veel beter in dan wij.

Vorige week deed een foto de ronde op sociale media over een schattig ‘fout’ antwoord van een kind uit de lagere school. Iedereen vond het geweldig, de foto werd massaal gedeeld. Probeer hetzelfde als volwassene, je wordt met 150% zekerheid scheef bekeken. Waarom? Het is het ultieme bewijs dat een onbevangen en open blik op de wereld rondom ons de grootst mogelijke creativiteit kan voortbrengen. En het is die focus die we nodig hebben, professioneel zowel als privé.

Helaas wordt in onze huidige maatschappij zo’n open geest heel vaak in de kiem gesmoord. Ik zie het gebeuren bij mijn oudste dochter, die net gestart is in het eerste leerjaar. De zweep wordt er meteen opgelegd: drie nieuwe letters per week, eindeloos drillen en oefenen. Afgemeten lesjes van 50 minuten, waarop x aantal oefeningen moeten gezien worden. Tsjak-tsjak-tsjak. Want wie niet meekan, blijft op het eind van het jaar zitten. Krijgt het label ‘g-e-f-a-a-l-d’ opgeplakt. Ik word er oprecht triest van, en kan me niet ontdoen van het gevoel dat ze in haar kleuterschooltijd zich veel meer zal ontwikkeld hebben dan nu, waar ze vooral geleerd wordt om na te apen.

Terwijl we allemaal de mond vol hebben van zelfontplooiing, groei en creativiteit, leren we onze kinderen vanaf zes jaar af om creatief te denken, om buiten de lijntjes te kleuren, om afwijkend gedrag te vertonen.

Waarom? Waarom mag je niet groots dromen? Waarom wordt je afgestraft als je losbreekt uit een vastgeroest patroon? Om in de volwassen wereld te blijven: waarom krijg je een etiket opgeplakt als je iets geprobeerd hebt, maar het is niet (helemaal) gelukt? Waarom hebben we het zo moeilijk om te zeggen dat we iets niet kunnen?

Dat is wat ik geleerd heb uit Luts boek, en wat ik op mijn beurt wil doorgeven aan mijn kinderen: durf. Probeer. Ga desnoods op je gezicht, ik ben er om je weer overeind te helpen. We vieren de tussentijdse successen, en loopt het slecht af, dan hebben we heel wat bijgeleerd. Heb geen spijt. Geniet van het proces. Weet dat je iets nog niet kan. Maar dat je het altijd kan leren.

Die wijsheden vond ik in een klein, fantastisch boekje. Met nog geweldigere illustraties, die je misschien niet meteen verwacht in een boek over ondernemerschap. Maar die net daardoor nog meer impact hebben. Het is een boekje om in te bladeren en weer weg te leggen. Om over na te denken. Om uit te lenen aan vrienden en familie. Om als een spiegel te gebruiken. Om te delen. Om te koesteren.

3 thoughts on “Buiten de hokjes denken

  1. Thnx a whole lot just just for this! I havent recently been this thrilled from the article for many years! You ve got it, whatever truly in running a blog. Anyway, Youre definitely moat moat people that have something to say that people should hear. Keep for the outstanding function. Keep upon inspiring persons!

  2. Thanks for your short article. I would love to say that a health insurance agent also works for the benefit of the coordinators of any group insurance. The health broker is given a list of benefits sought by someone or a group coordinator. Exactly what a broker can is look for individuals or even coordinators which best match those requirements. Then he provides his tips and if each party agree, the broker formulates a contract between the two parties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *