Zelfrelativering

Er zijn van die dagen dat je jezelf tegenkomt en er (net niet) onderdoor gaat. Maar er zijn ook dagen waar je jezelf tegenkomt en hardop begint te lachen. Vandaag is er zo eentje.

forestapp_resultaatIk kreeg een paar dagen geleden namelijk een app toegestuurd van Céline Vroman, sinds ik een workshop van haar volgde mijn persoonlijke held op het gebied van ‘orde in mijn hoofd’. Ik fronste even bij haar tekstje, want er stond ‘voor mijn vrienden die snel afgeleid zijn’.

“Hoe, ik toch niet zeker?” was mijn eerste reactie, hoewel ik – in mijn allerdiepste binnenste – moet toegeven dat ik online nogal snel afgeleid ben. Offline ben ik onverstoorbaar als ik bezig ben, of dat nu is met lezen, werken, koken of met de kinderen bezig zijn. Maar online ben ik een makkelijk slachtoffer voor knappe marketeers, updates van vrienden en/of collega’s, en breaking news.

De app waar het over gaat, heet Forest. Het principe is even simpel als het design (mooi!): je werkt gedurende een half uur geconcentreerd en aan een stuk door, zonder afleiding en zonder op ‘gevaarlijke’ sites te klikken. Gedurende die 30 minuten groeit er op jouw computer een boompje. Je ziet de evolutie enkel als je klikt op het icoon, maar bij elke klik krijg je ook altijd een motiverende/terechtwijzende boodschap mee: ‘Go back to your work!’, ‘Don’t be distracted!’, etc.

Wanneer het je lukt om de tijd uit te doen, staat er een mooi boompje op je scherm. Van zodra je echt werd afgeleid, en bijvoorbeeld naar Facebook surfte, krijg je de melding dat je boompje helaas gestorven is.

Ja, ik weet het, het is onnozel. Maar tegelijkertijd houdt dit kleine boompje je in al zijn onnozelheid wel een spiegel voor. Zo lang duurt het dus vooraleer je aandacht verschuift. Ik geef toe, ik heb de app al best dikwijls gebruikt. Of mijn concentratieniveau er de hoogte van is gegaan, daar ben ik niet zeker van. Mijn zelfkennis in elk geval wel.

Voor diegenen die tot hier hebben verder gelezen en dus niet afgeleid raakten door kliklinks en prentjes: je vindt de applicatie hier: Forest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *